Ağır metal ölçümü, vücuda alınması zararlı olan metal türlerinin toksik etkilerine yönelik bir uygulamadır. Ağır metallerin düzeyi, yapılan ağır metal analizi ile belirlenir ve gerekli tedbirler alınır.
Ağır Metaller, sudan 5 kat daha yoğundur. Vücudumuzda işlenemez ve çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Örneğin, dolaşım sistemine karışan ağır metaller beyin ve sinir sistemi üzerinde yüksek etkiye sebebiyet verir. Enzimlere ve proteinlere doğrudan bağlanmak suretiyle kas dokudaki ve sinirlerdeki sinyallerin iletimini durdurur.
Ayrıca ağır metallerin vücuttaki oranı arttığında kronik yorgunluk, dikkat dağınıklığı, otizm gibi durumlar gözlemlenebilir.
Sindirim veya solunum yoluyla vücuda giren ağır metaller mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi şikâyetlere yol açar.
En yaygın ağır metal çeşitlerinden bazıları şunlardır:
Bu işlem;
Bu, neredeyse tüm sektörlerde uygulanabilen bir yöntemdir. Yenen yemekten kullanılan tabağa, alınan oyuncaktan içilen suya, yakıtlardan çevre ortamına kadar geniş bir yelpazede ağır metal analizleri yapılabilir.
Örneğin:
Bu alanda Çevre Mevzuatı gereğince;
Çeşitli çalışma ortamlarında maruziyet ve noktasal olarak ağır metal analizi gerçekleştirilir. Ağır metal maruziyetinin en aza indirilebilmesi için iş yeri hekimleriyle iş sağlığı ve güvenliği uzmanları birlikte çalışır.
Merak Ettiğiniz Tüm Sorular İçin Şimdi İletişime Geçin.
2003/2009 Yılları arasında Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim almış ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Deri ve Zührevi hastalıkları eğitimini tamamladıktan sonra Nüsayibin Devlet hastanesinde zorunlu görevini tamamlamıştır.Şu an Ankara Çukurambar da kendi özel muayane hanesinde hizmet vermektedir.
Son Güncellenme Tarihi: 09.03.2025